تکنولوژی Multiexperience یا فناوری تجربه چندگانه در ارتباطات دیجیتالی
مقدمه بر تکنولوژی Multiexperience :
تکنولوژی Multiexperience یک روی کرد جدید در حوزه انتقال داده به صورت دیجیتال است. با توسعه wearable devices که اشاره به تجهيزات قابل پوشيدن مثل ساعتهاي هوشمند ديجيتال، عينک هاي هوشمند دارد و توسعه زبانهاي طبيعي مبتني بر UI در حوزههاي واقعيت افزوده(Augmented Reality) و واقعيت مجازي(Virtual Reality)، محصولات حوزه Digital Touchpoint در حال رشد فراواني هستند. با رشد دستگاههای Digital Touchpoint سازمانها تجاري نياز دارند به تقاضاهاي مشتريان در هر حوزهاي از کسب و کار خود به شيوهاي کاملا مقرون به صرفه، بهینه و با ایده های جدید پاسخ دهي کنند. با بروز چالشهاي جديد در عرصه کسب و کارهاي مختلف، تکنولوژی Multiexperience به عمليات توسعه به شیوهای کاملا ساده در مقابل مقياس گسترده فعاليتها و رفع نيازهاي سفارشي سازي براي مشتريان کمک شاياني ميکند.
تکنولوژي Multiexperience به عنوان يک روش جديد برای Digital Transformation مطرح شده است. Multiexperience درباره بکارگیری روشهای مختلف عرصه تبادل اطلاعات دیجیتال، راهکارهای مختلف مبتنی بر دیجیتال در دستهبندیهای مختلف Tuchpoint ها، برنامههای کاربردی و … به منظور طراحی و توسعه یک تجربه یکپارچه برای مشتریان خلق شده است. در این تکنولوژی کاربران مختلف در موقعیتهای مکانی متفاوتی با استفاده از Tuchpoint خود تعامل داشته باشند و به نیازمندهای اجتماعی و روزمره خود بهینهترین پاسخ را بدهند. در این تجربه جدید به این اصل اساسی اشاره میشود که سازمانهای تجاری بتوانند روی استراتژیهای کسب و کار خود و استفاده کامل از گستردگی ابزارهای دیجیتال موجود تمرکز نمایند.
موسسه Gartner تکنولوژی Multiexperience را بین برجستهترین گرایشها تکنولوژیک برای سال 2020 برآورد کرده است. براساس پیشبینیهای Gartner، بیشتر از 25 درصد از برنامههای کاربردی موبایل، برنامههای کاربردی وب پیشرفته و برنامههای کاربردی محاورهای از این تکنولوژی استفاده خواهند کرد. در راستاي توسعه اين تکنولوژي چندين پلتفورم ايجاد شده است. با استفاده از اين پلتفورمها ميتوان براي گستره مختلفي از ابزارها و Touchpoint نرم افزارهاي کاربردي توليد کرد. اين تکنولوژي به شرکتهاي اقتصادي و فعال در حوزه کسب و کار اين امکان را ميدهد که از تجربيات مشتريان و فعاليتهاي خود در بسترهاي جديد توسعه يافته با صرف سرمايهگذاري اندک استفاده کنند.
Daniel Sun از تحلیلگران Gartner میگوید: تیمهای توسعه باید بهرهگیری از این تکنولوژی را بر طراحی، توسعه و معماری نرم افزارهای موبایل حاکم کنند. زیرا ابزارهای موبایل و همراه اساسا دروازه ورود به حوزه Multiexperience هستند.
کسب و کارهایی که به دنبال طراحی multiexperience هستند باید فنآوریهایی نظیر واقعیت افزوده، واقعیت مجازی، واقعیت ترکیبی، wearables، chatbots وIoT را مورد توجه قرار دهند. این تکنولوژیها همراه با برنامهها، وب سایتها، شبکههای اجتماعی و رسانههای اجتماعی به توسعه یک برنامه کامل و جامع کمک خواهند کرد.
Jason Wong از محققین ارشد موسسه Gartner است، او برای بکارگیری تکنولوژی Multiexperience در مجازی سازی سفر و سیر زندگی یک کاربر و دیجیتال سازی کامل سفرش یک مدل چهار مرحلهای در نظر میگیرد:
- Sync me: اطلاعات کاربر ذخیره سازی شود به نحوی که اطلاعات در هر زمان و مکانی قابل دستیابی باشد.
- See me: آگاهی وضعیتی از کاربر شامل، ذات و هویت، موقعیت جغرافیایی، درک اولویتهای کاربران براساس تاریخچههای موجود ار عملکردشان وجود داشته باشد تا این تکنولوژی قادر باشد بهترین پیشنهاد و تعادل را با کاربر داشته باشد.
- Know me: شناخت از کاربر باید به ایدهآلترین حالت برسد، پیش بینیها تجزیه و تحلیل شوند تا بهترین پیشنهادات به کاربر ارائه شود.
- Be me: بهترین حالت این است که ماشین یا کامپیوتر بتواند به جای کاربر بهترین تصمیم و عکسالعمل را داشته باشد.
کسب تمامی شرایط لازم برای این چهار مرحله، توسعه دهندگان سیستمهای موبایل و دارندگان برنامههای کاربردی تحت وب پیشرفته را ملزم میسازد که از قابلیتهایی مانند Chat, Voice, AR, wearable در تمامی روندهای کسب کار خود و احصاء نیازمندیهای مشتریان استفاده کنند. این تکنولوژی برای رسیدن به اهداف خود و نقش آفرینی در حوزه کسب و کار باید از کانالهای ارتباطی و تکنولوژیک بروز استفاده کند. در ادامه به نقش و جایگاه برخی از مهمترین کانالهای موجود در این حوزه به صورت مختصر خواهیم پرداخت.
Multiexperience Channels
در این قسمت کانالهایی که میتوانند در این تکنولوژی نقش آفرینی کنند با تشریح نقاط ضعف و قوت بیان شدهاند.
دسکتاپ ها و لپ تاپ ها
از نظر متخصصان این حوزه، دسکتاپها و لپتاپها شاید به عنوان مصادیق دستگاههای دیجیتالی در این تکنولوژی جای نگیرند ولی حضور آنها در رشد این تکنولوژی را نباید نادیده گرفت. با توجه به اینکه این دو کانال از قابلیتهای خوبی مانند راحت بودن در استفاده با وجود صفحات نمایش بزرگ و کیفیت بالای نمایش برخوردارهستند، کسب و کارهای برای ارائه قابلیتهای خود با استفاده از این تکنولوژی و این نوع از کانال مشکلی ندارند. مهمترین مزیت این دو نوع کانال گستره وسیع مخاطبان آنهاست و اینکه هنوز هم بسیاری از شرکتها تمامی امورات حوزه ICT خود را با دسکتاپها و لپتاپها اداره میکنند. و مهمترین نقص نیز نبود راحتی در جابجایی (Limited Mobility) آنها است.
تلفن های هوشمند
در بسیاری از کسب و کارها، دستگاههای تلفن همراه به عنوان اصلیترین کانال در بهرهگیری از این تکنولوژی قلمداد میشوند. در بسیاری از بخش ها ، مانند بانکداری ، این یک واقعیت بسیار حیاتی است: مردم دیگر نیازی به مراجعه به یک مکان فیزیکی در اکثر موارد ندارند ، زیرا دستگاه تلفن همراه (همراه با کارت بانکی) تمام اطلاعات و خدمات را در اختیار آنها قرار میدهد. آنها تنها به یک لمس با نوک انگشتان خود نیاز دارند. از قابلیتهای برجسته این کانال برای حضور در تکنولوژیMultiexperience میتوان به قابلیت راحت جابجایی، استفاده از سیم کارت، دسترسی به اینترنت در هر مکان و زمانی، کنترلهای کاملا لمسی، دسترسی به دوربین در راحتترین حالت ممکن و… اشاره کرد و از ضعفهای این کانال میتوان به صفحه نمایش کوچک، محیط اجرای مختلف و محدودیتهای موجود برای تایپ اشاره کرد.
تبلت ها
اگر بخواهیم نقش حضور تبلتها را در این تکنولوژی برسی کنیم باید بگوییم که آنها قابلیتهایی بین گوشیهای هوشمند و لپتاپها دارند. از طرفی قابلیت جابجایی راحتتر و از طرفی صفحه نمایش بزرگتر و قابلیت لمس بهتر صفحه نمایش را میتوان به عنوان ویژگیهای بارز این کانال در استفاده از این تکنولوژی دانست. البته باید به این ضعف اشاره کرد که بسیاری از مدلهای تبلتها هنوز فاقد قابلیت استفاده از سیم کارت برای برقراری اتصال به اینترنت هستند و وابستگی آنها به اتصال وایفای از چابکی جابجایی آنها میکاهد و این باعث میشود که بسیاری از برنامههای کاربردی در این تکنولوژی که وابستگی آنی به خدمات اینترنت دارند در این بستر فاقد کارایی مناسب باشند.
رايانه هاي پوشيدني
با رشد تکنولوژی محصولات در دسته بندی Wearables تنوع زیادی داشتهاند. تا به حال 6 نوع Wearable معرفی شدهاند:
- Smartwatches -Fitness Trackers -Head-Mounted Displays
- Smart Clothing -Implantables -Smart Jewellery
از بارزترين ويژگيهاي اين نوع از کانالهاي ارتباطي در تکنولوژي Multiexperience ميتوان به دسترسي راحت، وزن کم و اندازه کوچک اشاره کرد که اين چند ويژگي به حمل و نقل و Mobility بودن اين ابزارها را افزايش ميدهد. بازار Wearable ها روز به روز در حال رشد است، متخصصان پيشبيني ميکنند که در سال 2021 حجم اين نوع از محصولات به 560 ميليون دستگاه برسد. اين در حالي است که بيشتر کسب و کارها هنوز در برقراري ارتباط با اين نوع از کانالهاي ارتباطي هنوز فعاليت خاصي شروع نکردهاند. با این وجود ، چالش بزرگ پوشیدنیها این است که فضای نمایشگر محدودی دارند و اغلب دارای کنترلهای بسیار سادهای هستند. به عنوان مثال یک ساعت هوشمند فقط میتواند اطلاعات خاص را در هر زمان نمایش دهد و با کنترلهایی که باید به چند لمس اساسی ساده شوند و حداکثر قابليت ممکن را براي کاربر فراهم کند. . یکی دیگر از مهمترین مزیتهای کامپيوترهاي پوشیدنی ، قابليت بالا در اتصال آنها است. به عنوان مثال ، ساعتهای هوشمند به یک تلفن هوشمند متصل می شوند و بسیاری از ویژگی های مشابه تلفنهاي هوشمند را به کار میبرند ،. حتی برخی محصولات از سیم کارتهای رومینگ داده نيز به صورت مستقلي پشتیبانی میکنند.
تلويزيون هاي هوشمند
با رشد فناوری، تلویزیونهای هوشمند نیز جزء یکی از کانالهای فعال در تکنولوژی Multiexperience قلمداد میشوند. اگر چه تلویزیونهای هوشمند فاقد بسیاری از ویژگیهای لازم برای حضور مفید در تکنولوژی نو ظهور Multiexperience هستند( ویژگیهایی که در کانالهای قبلی به آنها اشاره کردیم) ولی شرکتهایی نیز هستند که در کسب و کار خود از قابلیتهای تلویزیونهای هوشمند استفاده کردهاند برای مثال شرکت رستورانهای Domino به تازگی در تلویزیونهای سامسونگ خدماتی برای ثبت سفارش غذا فراهم کرده است.
اینترنت اشیاء
در این تکنولوژی تمامی دستگاههای متصور در حوزه دیجیتال به غیر از موارد بالا که بتواند با خود حسگرهای دیجیتال را همراه کند در دسته بندی اینترنت اشیاء جای میدهند. استفاده از این حوزه بیشتر در عرصه و کسب و کارهای صنعتی مطرح میشود.
رابط های هوشمند
رابطهای هوشمند به عنوان دریچهای به هوشمندسازی و دسترسی بهتر به امکانات هوشمند تلویزیونهای نسل جدید محسوب میشود. با وجود این رابطها دستگاههای دیگری مثل گوشی، تبلت و لپتاپ میتوانند با تلویزیون تبادل و اشتراک گذاری داده داشته باشند. البته رابطهای هوشمند انواع و استفادههای مختلفی غیر از رابطهای تلویزیونهای هوشمند دارند که در مجال این بررسی نمیگنجد.
استفاده از یکپارچگی با سایر زیرساختها
این قسمت اساسا به استفاده کردن از شبکههای مجازی یا هر زیر ساخت مستقل دیگری مثل محیطهای ابری مربوط میشود. شرکتهای مختلفی در آینده کسب و کار خود تصمیم دارند که از این کانال پربازدید برای رفع نیازهای مشتریان خود استفاده کنند برای مثال برخی از شرکتهای مختلف تعاملاتشان را با کاربران خود در محیطهایی مثل Facebook و Twitter افزایش دادهاند.
در انتها تصویر یکپارچه از کانالهای موجود در تکنولوژی Multiexperience مشاهده میکنید.
پلتفرمهای توسعه Multiexperience به سازمانها کمک میکنند که برنامههای تجاری و حوزه فعالیت خود را با طیف وسیعی از دستگاهها و ابزارهای دیجیتال منطبق کنند. با استفاده از این پلتفرمها میتوان برنامههای کاربردی طراحی کرد روی کانالهای مختلفی که در بالا به آنها اشاره کردیم قابل اجرا باشد. این امکان به حد زیادی به تجربیات دیجیتال کردن کسب و کارها کمک میکند و همگرایی بسیار خوبی بین دنیای IT و علم خرید و فروش رخ خواهد داد.
در تصویر زیر، پیشگامان ارائه پلتفرمهای این تکنولوژی نمایش داده شده است.
اين پيشگامان در تلاش هستند که روي نقاط قوت و ضعف اين تکنولوژي کار کنند و اين تکنولوژي را براي حضور بهتر در دنياي کسب و کار آماده کنند.
يکي از رستورانهاي زنجيرهاي آمريکا به نام Dimino Pizza از پيشگامان استفاده از اين تکنولوژي براي کسب و کار خودش است. اين شرکت چند مليتي توانسته با بهرهگيري عالي از اين فناوري به بزرگترين ارائه دهنده پيتزا در دنيا تبدل شود. اين شرکت براي مشتريان خود امکان ثبت سفارشات غذا را در کانالهاي ارتباطي مختلفي فراهم کرده است. در زير هر يک از اين کانالهاي ارتباطي براي ثبت سفارش غذا را معرفي ميکنيم.
- Google Home: مشتريان ميتوانند با استفاده از رابطهاي هوشمند که به اسپيکرهاي خاصي مجهز هستند با بيان عبارت “OK Google, Talk to Domino’s” سفارش خود را ثبت کنند.
- Amazon Alexa: استفاده از رابطهاي هوشمند شرکت آمازون براي ثبت سفارش، مدل ثبت سفارش هم شبيه به Google Home عمل ميکند.
- Facebook Messenger: با استفاده از Messanger فيسبوک ميتوانيد ثبت سفارش کنيد.
- Smart TV: در بالا تصوير امکان ثبت سفارش در اين کانال را نمايش داديم.
- Car: به تازگي در خودروهاي شرکت فورد اين امکان طراحي شده است که در حين حرکت بتوانيد ثبت سفارش غذا داشته باشيد.
استاد : دکتر حبیبی
درس : مدیریت امنیت اطلاعات ISMS
دانشجو: میلاد منصوری
مدیریت سرور پشتیبانی و مشاوره – ثبت دامنه